Historien om en historisk mässmonter

När entreprenören och storföretagaren Alfred Kofoed Fernström dog 1912 hade han redan bestämt att hans företag AK Fernströms Granitindustrier, med säte i Carlshamn, skulle representeras vid den stora Baltiska utställningen i Malmö 1914. Denna utställning som lockade samtliga nordiska länder plus Tyskland och Ryssland invigdes med pompa och ståt. Den fick dock ett abrupt slut då såväl Tyskland so0m Ryssland drogs sig ut på grund av det annalkande världskriget.

För Fernströms del blev det att packa ihop montern och bygga upp själva varuprovsdelen – den som i dagligt tal kallas monumentet –  för att åter sätta upp den i trädgården på Villa Sternö där Alfreds änka Emma och deras fem barn bodde. Där fick det stå tills Villa Sternö eldades upp vid en brandövning i slutet av 60-talet. Monumentet monterades ned och bitarna forslades ut till sliperiet vid “Sternö Blåberg” där de fick ligga tills det nya reningsverket i Munkahus färdigställdes. ”Monumentet” återuppfördes och placerade med ryggen mot förbipasserande och fronten in mot själva verket. En synnerligen olämplig plats som bara hade det gemensamt med Fernströms att det var placerat mitt emellan Villa Sternö som alltså använts för en brandövning och Villa Solhem – som ägdes av min morfar – men som rivits flera år tidigare. Morfar dog 1973 och slapp se den förnedrande placeringen.

Först glad sedan betänksam

Första gången jag såg monumentet på plats var jag naturligtvis glad att det återuppförts. Sedermera kom jag dock att ifrågasätta placeringen och ställde då och då frågan till företrädare av vår politiska ledning om vi inte kunde flytta det till Redarplatsen. Det gick så långt att vi ordnade sponsring till såväl flytt som återuppförande på den nya platsen.

Efter många turer med frågor och skrivna svar från kommunen verkade projektet dödsdömt. Under ett samtal med förra kommunalrådet fick vi förevisat byggplaner på östra kajen alldeles invid redarplatsen vilket skulle göra monumentet i stort sett osynligt. Det var då som jag kom på att platsen framför Loftgångshuset var som klippt och skuren. Ett ganska bra Plan-B-alternativ, även om någon geografisk förankring just där knappast finns. Men där finns ett loftgångshus som kan förvandlas till stenmuseum och där finns en möjlighet att bygga en gångbro över till kulturkvarteren och äntligen införliva det museala huset med övriga museet. Nyligen avlidna museichefen Bengt Gabrielsson hyllade den idén och lovade att arbeta för detta.

På bilden nedan skymtar Fernströmshuset och redarplatsen ungefär mitt i.

Visionskiss Skeppsbron A3_ rev131002_Sida_2

Låt vattnet rinna

När nu monumentet är på plats är jag övertygad om att alla som haft anknytning till stenindustrin håller med om att det är bra att det som en gång var Carlshamns ryggrad uppmärksammas.Jag minns från min barndom att figuren i mitten av monumentet sprutade vatten ur sin brunn.  Det har den dock inte gjort, mig veterligt, sedan dess. Förhoppningsvis kopplar man till vårt fina kommunala vatten och låter besökare alldeles fritt få smaka. Om några år kommer vatten att vara en bristvara även på våra breddgrader, så just detta kan ju bli en attraktion i sig.

Många har engagerat sig i den slutliga placeringen av denna utställningsmonter. Jag och mina släktingar är naturligtvis er alla ett stort tack skyldig. Drygt hundra år av vilsenhet tycks nu äntligen vara över och Carlshamn har fått änne en attraktion. Historien om monumentet och stenindustrin kommer förhoppningsvis att kunna berättas på just denna plats.

En historisk bild på de två disponenterna som båda var engagerade i AKF. Tv Georg Enckell, min farfar och th Holger Fernström, min morfar. Bilden är förmodligen tagen i Svarta bergen, i Hägghult utanför Lönsboda. Åk dit och se det fina museet som byggts upp där.

47 AKF GH

Mitt förslag är att vi döper platsen där monumentet nu slutligen placerats invid Mieån till Loftgångshuset med Stentorget.

PEN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s